Szüret 2024.
Múlt csütörtökön leszüreteltünk.
Sokat tanultunk most is, végül ismét csak tanulóévnek nyilvánítottuk az ideit is.
Marha nagy kérdés volt egyáltalán az időpont. Szinte egész szezonban kb. három héttel korábban történt minden, mint tavaly. Akkor úgy éreztem, megremegett a kezem, és egy kicsit korán szüreteltünk, idén el akartam kerülni ezt a hibát. Végül sikerült úgy kihúzni, hogy egy bő héttel előzte csak meg az idei szüret a tavalyit. A cukor szépen ment felfelé, végül 18-as cukorfoknál álltunk meg, mert közben a szaharai időjárásban látványosan égtek el a savak. Főleg, hogy az ültetvény egy részén a szőlő ledobta az alsó leveleit (valószínűleg a szárazság miatt), és a fürtök közvetlenül ki voltak téve a napfénynek.
A legizgalmasabb az volt, hogy több szőlő termett, mint amivel akkorra kalkuláltunk, amikor az újratelepítést követően, az ültetvény a 100%-os kondíciót eléri. Ott pedig azért még messze nem tartunk. Egyfelől ez nyilván jó hír, de néha a kevesebb több lenne, pl. amikor nem tudod hova tenni a termést.
Amúgy egyelőre minden rendben lévőnek látszik, mustülepítést követően, 15-16 fokra hűtve erjesztünk, az eredmények alapján nagyjából az erjedés közepén járhatunk. A pálinka cefre viszont fázik, annak fűteni kell, de erről ne tudjatok, mert az csak privát fogyasztásra lesz!

